Tip / Sign in to post questions, reply, level up, and achieve exciting badges. Know more

XMC™ Forum Discussions

Not applicable
Hello

I imported a project for QSPI flash on board.
Changed pins according to 100pin device.
But the program doesn't work.
It lands an error after reading.

The example project is
QSPI_EXAMPLE_XMC45

It can be downloaded from
http://www.infineon.com/cms/en/product/promopages/aim-mc/dave_downloads.html

Please help me understand what's wrong
0 Likes
12 Replies
DRubeša
Employee
Employee
First solution authored First like received
Hi,

notice the following table on the page 7 in Board User´s Manual for your board and also for the XMC4500 RelaxKit:
2439.attach

So, you don´t have qSPI flash memory soldered on your board. If you open the attached .pdf document to the example you´re using, you can see that only XMC4500 CPU board is supported by that example. Of course, it´s possible to modify pins but you still need to have physical flash memory on you´re board to be able to use given qSPI example.

Regards,
Deni
0 Likes
Not applicable
Hi Deni

It's Relax kit , not lite.
Sorry for the confusion.

And the SPI flash is physically present on the board.
I tried a lot but it ends in an error.
I have selected correct pins too.
I tried a lot but it's just not happening
0 Likes
Not applicable
Hi Deni

It's Relax kit , not lite.
Sorry for the confusion.

And the SPI flash is physically present on the board.
I tried a lot but it ends in an error.
I have selected correct pins too.
I tried a lot but it's just not happening
0 Likes
DRubeša
Employee
Employee
First solution authored First like received
HI,

can you tell me which pins have you selected and with what error code does your code ends the execution?

Regards,
Deni
0 Likes
Not applicable
Hello Deni
My pins are
MOSI/MISO_0 PIN : P1.5 , PIN 74
MOSI/MISO_1 PIN : P1.4 , PIN 75
MOSI/MISO_2 PIN : P1.3 , PIN 76
MOSI/MISO_3 PIN : P1.2 , PIN 77
SCLKOUT pin : P1.10 , PIN 73
Slave select 0 pin : P1.8 , PIN 81

The operation failed during erase sector. ProjectStatus = 1

I have migrated code to exclude the 144 pin part to include the 100 pin part.
My SPI Master app is SPI_MASTER_0 and the channel is 0
Although in N25Q03.c it was the first channel

XMC_USIC_CH_SetFrameLength(XMC_SPI0_CH1,32)
so I changed it back to XMC_SPI0_CH0,32
But it doesn't work.

The memory chip populated on board is a Spansion FL032PIF

I have a hexagon board too.
So today I will check on it.

Edit : I have played with all the settings in the app , changing bus speed, using direct or polling method in place of interrupts. Changed
Disabled frame end mode etc as per few threads and posts here.
But it doesn't work
0 Likes
Not applicable
Hello Deni

It works on the hex kit with a 144 pin MCU , out of the box!!

Now how to find the problem?
0 Likes
Not applicable
Hello Deni

It works now after I migrated again.
On Relax kit and also on my custom board.
Not sure why it wasn't working earlier

Thanks for the prompt help.
Although I require help on GUI Segger library , emWin help which I posted here
https://www.infineonforums.com/threads/4679-GUI_SEGGERLIBRARY-problem
0 Likes
DRubeša
Employee
Employee
First solution authored First like received
Hi,

glad it worked at the end 🙂
Regarding the other issues that you have, I believe you will need to wait for an assistance of some other colleague of mine. I´m more or less covering topics regarding USIC protocols (SPI, UART, I2C/S) and CAN (and some other basic things). Regarding "GUI Segger library" I guess I know less then you 😛

Regards,
Deni
0 Likes
Not applicable
Hi Deni

Can you help me with one thing regarding the QSPI External Flash memory?
I need to store few images in image1.c ..... imagen.c , limited by the SPI flash.
On ST MCU, we can map the external flash to the linker file and read or write from this flash.

I want somewhat similar functionality.
During program run, I will transfer the hex over USB or UART to the MCU , and it should store this file to external flash.
Now my program should load this image data from the SPI flash during runtime.

In Dave , I can assign an external ROM , via properties in memory settings.
But I don't know the correct procedure.
Please guide me
0 Likes
Not applicable
Hello Deni
You there?
0 Likes
DRubeša
Employee
Employee
First solution authored First like received
Hi abicash,

I´m still alive 😄

I´ve forwarded your post to a more experienced colleague while I cannot help you much on that topic. I believe it would be good idea that you make another thread with your latest post to give it better visibility on the forum. The thing is that the initial question was regarding qSPI and now we´re discussing linking options so even people that can assist you are not reading this post because it´s not related to the initial discussion.
So please, make a new thread and I will let you know if I get the answer from a colleague of mine.

Best regards,
Deni
0 Likes
User11706
Level 2
Level 2
Hello,
I have exactly same issue, but porting the example that works on the Hexagon to Relax Kit did not help.
See this post :
https://www.infineonforums.com/threads/5330-SPI-Flash-on-XMC4500-Relax-kit?p=15803#post15803

Can someone post an example allowing to access to the Spansion Flash device ?

Any help is welcome.
Jorge
0 Likes