Announcements

Help us improve the Power & Sensing Selection Guide. Share feedback

Tip / Sign in to post questions, reply, level up, and achieve exciting badges. Know more

cross mob
xumec_3997051
Level 1
Level 1
First solution authored First reply posted First question asked

hello everyone,

  I have a boot issue on cyusb2024. After program the example FX3SMassStorage.img to chip , cyusb2024 boot failed and run to usb boot mode (as a Cypress Bay USB Boot Device).

  My PMODE[2:0] is 0b000

here is my programming log:

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

D:\Workspace\cyfwstorprog>cyfwstorprog.exe -vid:04B4 -pid:00b0 -img:FX3SMassStorage.img -bootp:boot1 -sleep:5

MSG: Parameter Settings:

MSG: VID: 0x04b4

MSG: PID: 0x00b0

MSG: Boot Image to be written: FX3SMassStorage.img

MSG: Partition Location to write Boot Image: Boot1 Location

MSG: Number of User Area Partitions Requested: 1

MSG: Sleep duration for Storage Programming firmware download set to 5 seconds.

MSG: Acquiring device and downloading programming firmware...

MSG: Fetching Device Partition Information...Done.

MSG: Device Partiton information:

Media Type =   MMC

Partition Details:

Number   Type               Location             Size

0        Data Area        Boot1 Location        8192 blocks

1        Data Area        Boot2 Location        8192 blocks

2        Data Area        User  Location        61071360 blocks

3        Data Area        User  Location        61071296 blocks

MSG: Deleting Existing Partitions in the User area...Done.

MSG: Device Partiton information:

Media Type =   MMC

Partition Details:

Number   Type               Location             Size

0        Data Area        Boot1 Location        8192 blocks

1        Data Area        Boot2 Location        8192 blocks

2        Data Area        User  Location        122142720 blocks

MSG: Creating partitions on the Device...Done.

MSG: Device Partiton information:

Media Type =   MMC

Partition Details:

Number   Type               Location             Size

0        Data Area        Boot1 Location        8192 blocks

1        Data Area        Boot2 Location        8192 blocks

2        Data Area        User  Location        122142720 blocks

MSG: Setting active partition for Boot firmware download...Done.

MSG: Programming primary firmware image...Done.

MSG: Enabling boot partition...Done.

SUCCESS: Programmed Image "FX3SMassStorage.img" to Partition 0 in the Boot1 Location

SUCCESS: Reset device(with PMode[2:0] set to 0) to boot programmed firmware

FIN: Application Exiting.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

after that I replugin device and regconized as Cypress Bay USB Boot Device.

Obviously chip boot from emmc failed and jump to usb boot program

and I also make a try ------>

rename CyStorBootWriter.img to CyStorBootWriter.img.bak

copy FX3SMassStorage.img to CyStorBootWriter.img

and do a program by cyfwstorprog

amazing, device run FX3SMassStorage.img successfully,it regconized as a mass storage

and partition as two 29.2GB luns (My EMMC is 64GB)

,

so my issue is why my device can't boot from emmc use PMODE=000 setting?

which step is wrong? how to debug?

EMMC VCCQ is 1.8V, Toshiba 64GB eMMC, THGBMHG9C4LBAIR

0 Likes
1 Solution

actually ext csd 179 is not set to 0x8 cause this problem

it's cystorbootwriter's bug

I comment following code in cystorageboot:

case CY_FX3S_SCSI_DELETE_PARTITIONS:

....

                /*

                if ( (status == CY_U3P_SUCCESS) && (glDevInfo.cardType == CY_U3P_SIB_DEV_MMC))

                {

                   status = CyU3PSibSendSwitchCommand(0, 0x03B30000 , 0);

                   CyU3PDebugPrint (3,"\n\r Reset the EXT_CSD" );

                }

                if((status == CY_U3P_SUCCESS))

                {

                    CyFxMscApplnQueryDevStatus();

                    SendPartitionData(lun);

                }

                else 

                {

                    glMscCmdStatus  = 1;

                    glSensePtr[lun] = CY_FX_MSC_SENSE_CRC_ERROR;

                    CyU3PEventSet (&glMscAppEvent, CY_FX_MSC_SIBCB_EVENT_FLAG, CYU3P_EVENT_OR);

                }

                */

just do this, problem solved.

but I can't explain why cuz i dont know why.

View solution in original post

0 Likes
3 Replies
xumec_3997051
Level 1
Level 1
First solution authored First reply posted First question asked

fixed by patch ext csd 0xB3 to 0x48

0 Likes

Can you please explain how did you fix the issue briefly so that it will be useful for other users?

0 Likes

actually ext csd 179 is not set to 0x8 cause this problem

it's cystorbootwriter's bug

I comment following code in cystorageboot:

case CY_FX3S_SCSI_DELETE_PARTITIONS:

....

                /*

                if ( (status == CY_U3P_SUCCESS) && (glDevInfo.cardType == CY_U3P_SIB_DEV_MMC))

                {

                   status = CyU3PSibSendSwitchCommand(0, 0x03B30000 , 0);

                   CyU3PDebugPrint (3,"\n\r Reset the EXT_CSD" );

                }

                if((status == CY_U3P_SUCCESS))

                {

                    CyFxMscApplnQueryDevStatus();

                    SendPartitionData(lun);

                }

                else 

                {

                    glMscCmdStatus  = 1;

                    glSensePtr[lun] = CY_FX_MSC_SENSE_CRC_ERROR;

                    CyU3PEventSet (&glMscAppEvent, CY_FX_MSC_SIBCB_EVENT_FLAG, CYU3P_EVENT_OR);

                }

                */

just do this, problem solved.

but I can't explain why cuz i dont know why.

0 Likes